Słonecznik zwyczajny
jest jednoroczną rośliną
z rodziny złożonych, pochodzącą z południowych obszarów Ameryki Północnej.
Hiszpanie sprowadzili tę roślinę do Europy w XVI wieku. Słonecznik zdobył ogromną
popularność w XIX-wiecznej Rosji, gdzie do dziś uprawia się tą roślinę na szeroką
skalę. Obecnie największym producentem i eksporterem ziarna są Stany Zjednoczone, gdzie
dopiero od 50 lat roślina ta jest uprawiana na skalę przemysłową. Największe ilości
słonecznika produkuje się w stanach: Północna Dakota, Południowa Dakota, Kansas,
Minnesota, Teksas, Kolorado. Nasiona słonecznika zawierają około 40% tłuszczu,
którego aż 88% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe - NNKT (kwas linolowy oraz
oleinowy), mające niebagatelne znaczenie dla zdrowia, gdyż
odgrywają one
rolę hormonów tkankowych
o wielorakim działaniu.
Nasiona słonecznika, oprócz bogatych zasobów białka zawierają dużo
potrzebnych człowiekowi kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych. Słonecznik jest
bogaty szczególnie w witaminę E. Dorosły, zdrowy człowiek potrzebuje dziennie od 15 do
30 mg tej witaminy. Już 30 g prażonego słonecznika pokrywa całodzienne zapotrzebowanie
organizmu na tę witaminę. Niewielka ilość pestek słonecznika w znacznym stopniu
pokrywa zapotrzebowanie na ważne fizjologiczne pierwiastki: magnez, żelazo, wapń i
potas. Pestki należą też do najbogatszych źródeł kwasu foliowego, bardzo ważnego
dla kobiet w ciąży.
Słonecznik uprawiany jest na
całym świecie
z wielu względów. Jest rośliną, która oprócz tego, że służy do konsumpcji,
spełnia również rolę rośliny ozdobnej i leczniczej.
W medycynie ludowej znany i doceniany jako
panaceum na wiele dolegliwości - leczono nim m. in. malarię. W samej Ameryce Północnej
słonecznik jest reprezentowany przez ponad 100 gatunków. Ta wielofunkcyjna, niezwykle
popularna roślina o znakomitych walorach smakowych jest obecnie uprawiana niemal na
całym świecie. |